patterns and spindles

RUSSIAN LILY PATTERNS ON RAVELRY if you are looking for Orenburg spindles e-mail me russianfibers@gmail.com

МАГАЗИН СХЕМ RUSSIAN LILY НА сайте RAVELRY оплата paypal в любой валюте. если Вы не можете оплатить paypal то напишите на russianfibers@gmail.com

Sunday, March 17, 2013

Chestnut honey

Chestnut honey from Krasnaya polyana
Каштановый мед с Красной поляны.
Chectnut honey is an interesting kind of single flower honey.
Chestnut honey has a strong aromatic taste and a slightly bitter after taste. Rich in pollen content, mineral salts and tannin, with a high proportion of fructose that resists crystallization and a relatively low acidity. Dark in color, ranging from yellowish brown to almost black, sometimes with amber hues, it has an aromatic, pungent herbal aroma and taste and slightly tannic (due to the tannin in the tree). The flavor is unique, not very sweet and with an almost bitter aftertaste and very persistent, highly appreciated by those who like a strong, less sweet honey. Blossoms from May to June.

oh, forgotten honey jar shot :).


This honey is from Russia. It's somewhat hard to buy abroad, easy to buy in Russia when Krasnaya polyana honey farm has it's shows across the country. One needs to be careful so, because of the unique properties of this honey some less honest merchants color mixed flower honey with molasses for example so it looks dark amber like chestnut honey to get more money out of the honey they sell. The price of real chestnut honey always was higher. So I trust mama to get me the real deal :). Chestnut honey is produced in south Russia, Crimea region  whee chestnut  trees row. This one does not crystallize in 3 years, or even 4, I tried to keep it that long. I love Krasnaya polyana honey the best. why... I do not know, it's something unique about it since the first time I tasted is... and that's coming from bee keepers family...  says a lot. this honey is great!

Chestnut honey has the following distinctive features. First, this sort of honey has weak tendency to crystallize. It crystallizes slowly, can remain liquid through the winter and in the spring turns into a dark brown mass. When the air temperature is 19-22 degrees Celsius (66 F), it remains liquid during the year. Secondly, its composition is extremely rich. It contains a great number of salts of manganese, copper, iron, fructose and vitamins of different groups. Amount of sucrose in this honey is much higher than its content in other honeys. And thirdly, chestnut honey is characterized by the following markers: acetophenone, giving the scent of mimosa and aminoacetophenone. Humidity of honey varies between 16 and 17.5%.
The relatively high cost of this kind of honey due to low volumes of production and rarity of the chestnut tree. Did not see Russian chestnut honey, I did see Italian so. Italy imports chestnut honey to many countries. 10 years ago on the other side of the Atlantic, it was impossible to find it, now it's different and I did se it at least on-line.

Каштановый мед собирается и перерабатывается пчелами во время цветения каштана – лиственного дерева, которое произрастает на Кавказе, в  Крыму, а также на Черноморском побережье и во Франции.
Каштановый мед вкусен и полезен, он отличается от других видов меда оригинальной горьковатой вкусовой ноткой и сильным богатым ароматом, который характерен только для меда, который собирался с соцветий каштана. Цвет такого меда напоминает цвет плодов каштанового дерева, он темно-коричневый и очень отличается этим, например, от горного меда, которому свойственен пронзительный желтый цвет.
Вообще каштан может быть двух видов – съедобный каштан, который поджаривается на огне и после этого употребляется в пищу, и конский каштан, который есть нельзя. Однако и тот и другой каштановый мед являются превосходными природными медоносами, цветение которых может обеспечить пчел медом на всю осень и всю зиму.
Каштановый мед имеет отличительное свойство – он способен сохраняться при комнатной температуре в жидком состоянии и не засахариваться в течение нескольких сезонов. Впрочем, это относится к меду, собранному с цветочного каштана, конский же каштан дает мед более светлого оттенка и густеет несколько быстрее. От горьковатого привкуса при употреблении можно избавиться, немного подогрев мед в открытом сосуде.
Как и любой другой натуральный мед, мед, собранный с каштановых соцветий, обладает особенными лечебными свойствами, особенно в сочетании  с маточным молочком – еще одним ценным продуктом, который могут подарить нам пчелы.
Каштановый мед очень полезен тем, что обладает противовоспалительным, антимикробным, противоотечным и обволакивающим свойствами. Каштановый мед применяют для профилактики  и лечения желудочно-кишечных заболеваний, кожных заболеваниях, бронхитах, сердечно-сосудистых заболеваниях, таких, как тромбофлебит и варикозное расширение вен, нарушениях сна, хронической усталости, патологиях нервной системы и пропаже аппетита. Также, мед, собранный с каштанового дерева, способен восстанавливать жизненный тонус, придать сил и повысить работоспособность. Эти уникальные свойства меда обусловлены целебным действием пыльцы цветов каштана, в которой содержатся все необходимые для человеческого организма витамины и микроэлементы.

No comments:

Post a Comment